Nederlands
English

Start pagina
Waar gaat het over?
Wat is de bedoeling?
Waarom is het geschreven?
De schrijver
Verantwoording
Bestellen
Verwerking
Luisterboek
Nieuws

 

... Ik besef ineens dat de Schrijver vandaag met zijn eerste verhaal is begonnen." Voor Kevan was het of de lucht een moment onder in zijn longen stolde. Zijn gedachten struikelden over elkaar, als bij een menigte die plotseling van alle kanten een leeg plein bestormt, waarbij de mensen aan elkaar trekken en duwen en over elkaar vallen. Er was geen gedachte meer die rustig afgemaakt werd, omdat een andere hem alweer in een hele andere richting stuurde. "Inderdaad. Dat is het. ...

 

Het boek gaat over een schrijver die een boek schrijft over personages die hij laat weten dat ze door hem zijn bedacht. Al gauw blijkt dat de personages in Wirholt voor vragen komen te staan die ons bekend voorkomen:
Hebben we een vrije wil?
Zijn wij verantwoordelijk voor wat we doen, of is de Schrijver dat?
Wanneer is Wirholt begonnen, op het moment dat de Schrijver zijn eerste verhaal begon, of, zoals de geschiedkundigen zeggen, lang geleden?
Moet de Schrijver zich aan de natuurwetten houden?
Kan de wetenschap bewijzen dat de Schrijver wel of niet bestaat?

In een aantal korte verhalen worden deze vragen beschreven. Om er achter te komen of, en zo ja, hoe deze vragen worden beantwoord, is het het beste om het boekje rustig te lezen. Dat kan in een avond, want het telt iets meer dan 60 bladzijdes.
Misschien is een tweede lezing nodig, want het boekje laat niet alle geheimen direct los. Zie ook de Verwerking pagina om de meeste geheimen te ontdekken.
Ook de illustraties van M. Zwarts hebben een dubbele bodem, die niet altijd de eerste keer gezien wordt.

Laatst gewijzigd op 27-mrt-2021